BOKA
Scrolla
ner

En ankomst utöver det vanliga

Pater Noster, där sinnena förstärks

Resan ut till ön och fyren Pater Noster är en upplevelse i sig. Ute på fjorden ser vi Carlstens Fästning på Marstrand sakta tona bort i öster, och våra blickar vänds västerut. Så uppenbarar den sig likt en spira vid horisonten – kungen av fyrar – Pater Noster. Vi angör den lilla hamnen och välkomnas av de första berättelserna om ön, fyren och dess dramatiska historia.

Efter att vi har checkat in och känner oss installerade är vi redo för en rundvandring på ön. Vi får nu lära oss mer om fyrfolket, husen, fyren och hur det här lilla minisamhället levde på öns premisser. Denna tur avslutas i den gamla matkällaren där champagne är framdukat.

Nu finns tid för lunch, var vi sitter beror på väder och vind. Allt handlar om att leva på öns premisser.

Till fikat dricker vi Pater Nosters kaffe som är framtaget av ett litet känt kafferosteri i Göteborg som har valt ut en ekologisk bönkvalitet med ljus rostning som passar perfekt med vattnet och ger en härlig smakupplevelse.

Vattnet som vi använder på ön är avsaltat och renat havsvatten och vi ser det som öns lyxvara.

Eftermiddagen bjuder på möjlighet till samvaro där salta bad garanterat ingår, både i havet och i de två uppvärmda tunnorna med saltvatten. Härifrån skänks en magisk utsikt över horisonten bort mot Danmark, kobbarna där sälarna har sina favoritplatser, Carlstens fästning och över öns mäktiga fyr Pater Noster. För den som vill ta ett härligt bastubad och njuta i värmen får också njuta av en vidunderlig vy över horisonten.

Den som inte vill bada utan kanske hellre vill dra sig tillbaka för att exempelvis läsa sin bok, måla eller bara vara för att finna sitt lugn, finner med all säkerhet sin speciella plats på ön och får njuta av utsikten, luftens friskhet och den intensiva närvaron av vild natur.

Fyren är öppen, kanske vill du ta vara på stunden och genomföra en skön meditationsyoga på 32 meters höjd, eller varför inte en massage*, vi garanterar att det är svårt att blunda. Utsikten från fyren bjuder på olika ljussken, ljud, dofter och natur med många olika facetter och intryck. Här finns inga filter, bara 100 procent äkthet. Hit kan vi gå upp vid fler tillfällen under vistelsen för att få uppleva dagen och kvällen, solnedgången och soluppgången.

Framåt kvällen dukar vi fram dagens middag och sitter ner i Fyrmästarens matsal, i hans sjöbod – eller om väder och vind är med oss – på gårdsplanen. Kvällens måltid inkluderar en amuse som aptitretare, och förrätt med fokus på lokalproducerade råvaror beroende på säsong. Därefter serveras en riklig skaldjurs plateau med härliga tillbehör som nybakat bröd, egengjord tångmajonäs på Söltång och ett smör med Rörhinnatång. Efter en härlig matupplevelse serveras en god hemlagad dessert.

Efter maten blir det öns kaffe och kanske något starkt i fyrmästarens salong. Och kvällen har bara börjat...

Läs mer +mindre —

Dags för avfärd

Vakna upp till vågornas brus och måsarnas skrin

Vakna upp till vågornas brus och måsarnas skrin, dra upp gardinen och blicka utöver ett glittrande hav, Carlstens fästning på Marstrand som ligger långt därborta, solens skiftningar och känslan av att du slipper springa upp i fyren och jobba. Ligg kvar en stund till eller ta ett friskt morgondopp i havet. Därefter serveras en rejäl frukost med hembakat frukostbröd, scones och hemlagad lemoncurd och en massa andra goda tillbehör.

Vi checkar ut, kliver ombord på båten vid ca 11.00-tiden och lämnar Pater Noster bakom oss för den här gången… eller stannar ytterligare en natt?

privat ö

Hyr vid horisonten

Här ute till havs, där Skagerrak och Kattegatts möts är en plats där ljuset är klarare och vinden friskare, där vattnet är saltare och skaldjuren färskare. Här är platsen där sinnena förstärks och där Pater Noster fyr står stadigt och ger oss trygghet.

Vill du njuta av en isolerad plats och ta med nära och kära där ni kan vara helt privat.
Boende för 18 personer, kock och personal för ett dygn inkluderas i privat ö-paketet.

Maila oss din förfrågan.

Transport till ön

Helikopter eller RIB

Hur når du ett ensamt, isolerat skär längst ut i havsbandet? Vi ser till att du kommer tryggt och säkert ut till oss med hjälp av vår helikopterservice eller med RIB. Resan ut till ön och fyren Pater Noster är en upplevelse i sig. Att få uppleva västkusten från skyn eller från havet är ytterligare en dimension av naturupplevelse.

Utomhussäng

Romantisk

Under sommartid kan du boka den sköna DUX-sängen som står längst ut på klippan med sikte mot Danmark. Att tillsammans med sin käraste få uppleva att sova utomhus i det fria i ett naturreservat, med himlen som tak med gnistrande stjärnor, är helt magiskt.
Helt fritt från mygg, fästingar, ormar och ingen ljusförorening. Mångatan är stark och soluppgången strålar.
Bokas i samband med rumsbokning.

Att se och göra

Vinproving

Vi erbjuder vinprovning i vår underbara vinkällare med världens kanske bästa utsikt? Den gamla matkällaren på ön står nu till tjänst som öns vinkällare.

Våra provningar sätts ihop av vår sommelier Anders som älskar att ”prata vin”. Vinprovningarna hålls på en avslappnad nivå där vi oftast koncentrerar oss mer på samtal kring vin och vinproduktion etc än på att leta exakta dofter och aromer.

Exempel på teman vi brinner för är vingårdar som odlar med hållbarhet, lokala vinproducenter, som Wine Mechanics, vin från Göteborg. Vin från öar, vin från bla Sicilien, Sardinien, Kanarieöarna Där vi bland annat utforskar samma druva från olika länder och produktionstekniker.

Att få uppleva

Kustupplevelse med fart

Få en äkta västkustupplevelse med en tur på havet som kan ta från 1-3 timmar. Upplev allt vad västkusten har att erbjuda för dagen och kom med höga förväntningar! Runt Pater Noster finns sälar, tumlare, konstverk och solnedgångar som löser av varandra beroende på väder och tid på dygnet. Vi färdas i ribbåt och du bestämmer tid, antal stopp på vägen och hastighet. För upp till 12 personer, pris på förfrågan

BOKA UPPLEVELSE

Att få uppleva

Fisketur med yrkesfiskare

En av Marstrands få kvarvarande yrkesfiskare visar sina hetaste fiskeställen och ger de bästa fiske tipsen. Säsong för spöfisket är från maj och hummerfisket är i oktober. Vid spöfisket brukar fångsten bestå av torsk, makrill, sej, pigghaj, fjärsing och långa. Fisket bedrivs vanligtvis vid dom yttre skären omkring Pater Noster på ca 15-40 m djup.

Förfrågan

Att få uppleva

Sälsafari

Åk på sälsafari med RIB bland skären genom Albrektsunds kanal och runt fantastiska Klöverön för att senare passera det mytomspunna Sillesund. Se sälkolonin som kan bestå av så många som 50 sälar som ofta ligger och solar vid de yttre kobbarna och skären runt Pater Noster.

Att få uppleva

Tångsafari med marinbiolog

Möt vår marinbiolog, upplev provsmakning, tillagning och lär dig allt det finns att veta om tång. Minst 6 personer. Hör av dig för mer information!

FÖRFRÅGAN

boknings & betalningsvillkor

Vanliga frågor gällande boknings & betalningsvillkor

Har jag samma avbokningsvillkor om jag kommer med min egna båt som när jag bokar arrangerad transport?

Nej det har du inte. Om du anser samma dag att du inte kan nyttja din båt ut till ön Hamneskär och du avbokar din vistelse debiteras hela värdet av vistelsen exklusive dryck. Vid bokad arrangerad transport, om vår skeppare anser att det inte är lämpligt att angöra hamnen på Hamneskär p ga hård vind har gästen rätt till att få bokningen innestående och kan nyttjas vid ett senare tillfälle under ett års tid från bokningens bekräftelsedatum. Se mer information "Villkor"

Hur länge gäller Presentkortet?

Presentkortet gäller 2 år från inköpsdatum.

Tar ni American Express?

Ja, du kan betala bokningen med ditt American Express via betallänk och använda kortet för köp på ön.

Varför debiteras man vid bokning?

För att hålla den standard vi vill erbjuda våra gäster måste köksmästaren vara väl förberedd och råvaror köpas in och transporteras ut till ön i god tid före våra gästers ankomst. Detta kräver planering och förberedelser. Fisk ska fiskas, räkor ska trålas, kräftor ska infångas, tång ska skördas. Vi vill säkra en kulinarisk upplevelse för våra gäster lika mycket som vår egen hållbar verksamhetsdrift.

Vilka är era avbokningsregler?

Avbokningsvillkor privatperson är kostnadsfritt fram till 4 veckor innan er bokade vistelse, gruppbokning och företag gäller 8 veckor innan bokad vistelse. Sker avbokning senare debiteras hela värdet av vistelsen exklusive dryck. Med vårt avbeställningsskydd kan du som privatperson avboka utan anledning fram till 2 veckor före ankomst, gäller ej gruppbokning och företag, och få alla pengarna tillbaka utom premien för avbokningsskyddet. Om vår skeppare inte tillåter färd ut till Hamneskär p ga hård vind erbjuds helikoptertransport – pris vid förfrågan. Alternativt blir bokningen innestående och kan nyttjas vid ett senare tillfälle inom 12 månader.

Våra rum

m2
Boende med helpension
2
personer
Pris fr.
5000kr
SEK
Läs mer

Utomhussäng

30
m2
Boende med helpension
2
personer
Pris fr.
17 000
SEK
Läs mer

Bagarstugan

35
m2
Boende med helpension
2
personer
Pris fr.
15 000
SEK
Läs mer

Fyrvaktarrum

20
m2
Boende med helpension
2
personer
Pris fr.
13 000
SEK
Läs mer

Fyrbiträdesrum

frågor & svar

Inför besöket

Finns det reserverade parkeringsplatser för Pater Nosters gäster på fastlandet?

Nej, men det finns parkeringsplatser för allmänheten i närområdet kring platser för upphämtning. Se Google maps och planera din tid för att hitta parkering, särskilt under högsäsong. Det är fler gäster ombord på ribbåten och vi uppskattar att alla respekterar överenskommen avgångstid.

Hur många rum av vardera kategori finns på ön?

9 rum totalt 24 sovplatser. Rummen är fördelade på följande: 3 st Fyrvaktarrum för 2 vuxna och 2 barn 5 st Fyrbiträdesrum för 2 vuxna Bagarstugan för 2 vuxna

Kan jag komma med egen båt som hotellgäst?

Ja, så länge det finns plats i hamnen och det är säkert att lägga till. När du bokar hotellrum ger vi dig information om hamndjup och tips om hur man angör hamnen på bästa sätt. Vi ber er meddela oss 3h innan er planerade ankomsttid. Då hinner vi frigöra en plats i hamnen för er, hjälpa till vid tilläggning och hälsar er välkomna till ön. Notera avbokningsvillkoren.

Kan jag komma över dagen?

Sommarcaféet är öppet från 1 juli till mitten på augusti, när det är vackert väder. Vi lägger upp aktuella öppettider på Instagram och Facebook, följ oss där. Boka transport med våra samarbetspartners. Alla är välkomna i mån av kapacitet i vår lilla hamn dock max 2h hamnplats. Det är en liten gästhamn och det behövs en roterande besöksmöjlighet. Det går inte att boka hamnplats. Respektera RESERVERAT platsen i hamnen, den är dedikerad till verksamheten. Önskar man vara på ön en heldag för att sola och bada ber vi dig att lägga till vid klipporna och betraktar ön som en vanlig naturhamn.

Om jag inte äter skaldjur och är allergisk mot det finns det då alternaiv till mig?

Det gör det, bara vi har mottagit information i god tid så vi hinner med all logistik gällande inköp av mat och mattransporter ut till ön, helst gärna vill vi ha informationen minst en vecka innan ankomstdatum.

Ska jag packa ner regnkläder eller finns det att låna på ön?

Det finns Grundéns regnkappa, Sydväst (regnhatt) och Grundéns fiskarkläder att få låna på ön.

Är det lugnare överfart från Rönnäng än från Koön/Marstrand?

Överfart med RIB från Rönnäng, på Tjörn ger mjukare överfart. Pater Noster skären skuggar havet vilket påverkar havet till att uppträda något lugnare.