boka Vistelse
Scrolla
ner

om pater noster

Vår kärlek till platsen

Upplev naturen när den är som intensivast med alla dina sinnen i vackert naturreservat. Ön har många olika skepnader och lika många säsonger, den ena dagen är inte den andra lik.

Om våren, när ön är täckt av vackra blommor och ljuvliga dofter svävar över klipporna. Om sommaren, när djur- och fågellivet fyller luften med naturens ljud och solnedgångarna är som balsam för din själ. Under stormar som får väggarna att knaka och vackert vitt vågskum flyger omkring på ön. Och om kvällen och natten, när mörkret är mörkare och stjärnorna mer gnistrande än någon annanstans. Upplev det magiska månskenet när det lyser över de två haven, Kattegatt och Skagerrak, som bildar en stark mångata utanför.

Sedan urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten. Namnet Pater Noster är latin och betyder Fader Vår, en bön som har rabblats av sjömännen oräkneliga gånger innan fartygen vågat närma sig det gytter av öar och holmar som utgör de förrädiska Pater Noster-skären. Närmare hundra öar breder ut sig som ett radband från Tjörns sydvästra udde ute till Hamneskär som är ett naturreservat berikat med sjöfåglar, säl, fisk, tång och skaldjur.

Här, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser, byggdes så småningom Pater Noster – kungen av fyrar. Ett högteknologiskt mästerverk som i mer än ett sekel kom att leda, rädda och skänka hopp åt sjöfolk.

I skuggan av dess beskyddande ljus byggde Fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett miniatyrsamhälle på en ö som alltid tidigare betraktats som obeboelig. Pater Nosters fyrvaktarbostad har även huserat skeppsbrutna som – trots fyrens ledsagande ljus – förlist på grund av de starka havsströmmarna och de förrädiska grunden. I mer än hundra år levde de här ute, på öns och havets villkor.

Läs mer +

Fyren Pater noster

Fader Vår

Fyren Pater Noster byggdes 1868 på ön Hamneskär av den prisade ingenjören Nils Gustaf von Heidenstam, som även hade uppdraget att utveckla ett fyrsystem längs den svenska kusten. Av totalt elva byggda fyrar återstår idag nio.

Heidenstams fyrar, de så kallade Heidenstammarna, utformades som öppna pelartorn i järn. Konstruktion var enkel och genialisk. Fyren byggdes i sektioner, tre till sju, och kunde på så vis varieras i höjd. Pater Noster har en våning mer än de andra fyrarna som Heidenstam byggde - därav kallas Pater Noster för "kungen av fyrar".

Pater Noster är den mest kända och ståtligaste järnfyren. Det tog 4 månader att montera Pater Noster och den 1 november 1868 tändes den med hjälp av fyrpersonal som bodde på ön. Fyrfolket bestod av 3 familjer: Fyrmästaren, fyrvaktaren och fyrbiträdet med respektive fru och barn.

År 1977 släcktes Pater Noster och ersattes av kassunfyren Hätteberget. Pater Noster slutade sin tjänstgöring och skulle monteras ner på grund av det slitage den utsatts för i det hårda vädret.
Under drygt 30 år kämpade den ideella föreningen Pater Nosters Vänner för sin fyr och fick till slut hjälp av andra aktörer, såsom privatpersoner, näringsliv och tillslut staten, för att få fyren totalrenoverad.

I juli 2002 lyftes Pater Noster från sitt fundament bärgad på en pråm. Efter omfattande renovering, stora insatser och stort ekonomiskt bidrag, lyftes hon den 4 juli 2007 tillbaka på sitt fundament på ön Hamneskär. Idag lyser hon för fritids- och fiskebåtar och för oss alla som är kära i Pater Noster, ända in till fastlandet och öarna runtomkring.

Om du inte lider av svindel så är du mer än välkommen upp i den 32 meter höga Pater Noster Lighthouse, där du har en fantastisk utsikt över ön, havet och horisonten.

Pater Noster är sedan 2015 ett statligt byggnadsminne med ett högt kulturhistoriskt värde som vi vill bevara och ta hand om. Vissa delar i fyrplatsmiljön vill vi återskapa, såsom de gamla fyrträdgårdarna. Vi önskar också få tillbaka de gamla mistlurskanonerna som en gång stod vid mistlurshuset.

Fyrplatsmiljön är unik med sitt fyrtorn, mistlurshus, bostadshus, kruthus, fotogenbod, sjöbod och uthus.

Läs mer +mindre —

Vi ägare som älskar Pater Noster  

Med entusiasmen som drivkraft

Som infödda västkustbor har vi fem aktörer som driver Pater Noster en stor kärlek till denna plats. Vi har velat lyfta fram historien och livet på ön så som det varit under 150 år. Vi lever och andas de salta vindarna, den friska luften och inspireras av historiens vingslag.

Photograph from a room inside Paternoster hostel

en historisk plats

Sedan urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten. Här har oräkneliga Fader Vår lästs innan fartygen vågat närma sig det gytter av öar och holmar
som utgör Pater Noster-skären.

FYRMÄSTARENS MATSAL

Med havet som inspiration

På Pater Noster serverar vi självklart mat med havet som vår största källa för inspiration. Vårt kök är specialiserat på dagsfärsk fisk, skaldjur i världsklass och nyskördad tång från Pater Noster.
Vi tror på att tång har en stor del i framtidens mat och här på ön får ni prova lite av köksmästarens kärlek och passion för tillredning av maträtter med tång som råvara. Smaka och lär om våra goda råvaror.

Vårt sommarcafé kan du besöka spontant under juli-augusti, se mer information här.

Photograph from a room inside Paternoster hostel

Våra Vänner

Vi jobbar med noga utvalda samarbetspartners, som kan garantera den höga kvalité vi vill förmedla till våra gäster, för att göra allas vistelse hos oss till ett minne för livet.

http://www.dux.se

Här på Pater Noster bryr vi oss om din komfort och vill skänka dig en god natts sömn. Därför har vi valt att ha DUX-sängar i alla våra rum. Den svensk-designade sängen har ett mål, att leverera djup, skön sömn med perfekt komfort så att du vaknar utvilad och redo för nästa dags upplevelser på ön. För att ta reda på mer om hela utbudet av DUX sängar och möbler, klicka vidare.

http://www.tylohelo.com/tylo

Över 70 år har passerat sedan den svenska grundaren av Tylö byggde sitt första bastuaggregat. Med gedigna traditioner inom hantverk, lång erfarenhet och stolthet över sitt arv, erbjuder Tylö helt unika bastuupplevelser - något som vi på Pater Noster föll för och tyckte passade särskilt bra i vår genuina och alldeles enastående skärgårdsmiljö.

Hållbarhet

Pater Noster – med respekt för vår natur

Vi tänker långsiktigt och jobbar ständigt med att förbättra vårt hållbarhetsarbete. Ett hållbarhetstänk finns med oss i alla de beslut vi tar i vår verksamhet. Utifrån såväl miljöaspekten som det sociala och vår egen ekonomiska hållbarhet. Det är vår önskan att både vi själva och våra gäster gör så liten påverkan som möjligt på  miljö och natur.

No items found.